contactEER ONS

VUL DIT FORMULIER IN OM ONS TE CONTACTEREN.

INDIEN U MEER VRAGEN HEEFT OF OP ZOEK BENT NAAR ONS TELEFOONNUMMER OF ADRES, KLIK DAN OP CONTACT & INFO IN DE MENUBALK.

Zomerstraat 34a
9270 Kalken
BELGIUM

0032486188113

Ontwerpbureau fosfor helpt bedrijven bij hun creatief proces, het ontwerpen, het ontwikkelen en produceren van innovatieve producten die een duurzame oplossing bieden aan de noden van morgen, vanaf het eerste idee. We ontwerpen ook tableware voor Serax en graphic prints voor Hampton Bays en Xandres.

 

FLOWERBIN

AFVAL SORTEERSYSTEEM VOOR TOMORROWLAND

FLOWERBIN  

// AFVAL SORTEERSYSTEEM VOOR TOMORROWLAND


PROJECT INFO:

Klant: ID&T, Tomorrowland

Project: Flowerbin

Jaar: 2013

AANPAK:

Exploratie / Analyse / Concept / Design / Productie


Het wereldbekende Belgische dance evenement Tomorrowland vroeg de Mechelse ontwerpstudio Fosfor om samen met hun ecoteam het gehele afvalbeleid van het festival op een efficiëntere manier vorm te geven. Tomorrowland presenteert sinds 2005 jaarlijks drie dagen lang internationale top-dj’s op recreatiedomein De Schorre in Boom en ontving in 2013 maar liefst 180 000 bezoekers. Het is dus vanzelfsprekend dat een efficiënt en goed controleerbaar afvalbeleid essentieel is. Fosfor werd uitdrukkelijk gevraagd om het aantal afvalgroepen te beperken om het afvalbeleid op een zo efficiënt mogelijke manier te laten verlopen. Dit heeft geleid tot drie verschillende afvalcontainers: een voor restafval, een voor voedsel- en een voor drankverpakkingen. Daarnaast stelden het team en Fosfor voor om de horecavoorzieningen af te stemmen op dit beleid waardoor er enkel met recycleerbare verpakkingen voor voedsel en drank kon worden gewerkt. Verder hebben ze ook een plan uitgewerkt om de afvoer van het afval van het festivalterrein na het evenement op een zo gecontroleerd en efficiënt mogelijke manier te laten verlopen.

fotografie: Juan Wyns

Tomorrowland heeft een feeërieke look en de afvalcontainers (zogenaamde afvaleilanden) moesten uiteraard in het totale visuele plaatje van het festival passen. Het was uiteraard de bedoeling dat de bezoekers de containers ook daadwerkelijk gingen gebruiken. Fosfor concentreerde zich voor de vormgeving van de Flowerbins op de belevingswereld van festivalgangers en gebruikte een gelijkaardige aandacht voor uiterlijk vertoon als uitgangspunt om de afvalbakken te ontwerpen. Dit resulteerde in afvalcontainers die er uitzien als vleesetende planten en die uitgevoerd werden in felle en herkenbare kleuren als visuele ankerpunten. De gebruikte materialen voor de afvaleilanden zijn polyethyleen, aluminium en multiplex. De afvalbakken zelf zijn gemaakt uit polyethyleen en kunnen volledig gerecycleerd worden tot nieuwe afvalbakken.

tekst: Anne van Oppen

Flowerbin stond op Conflict & Design, 7de Triënnale voor Vormgeving

Flowerbin stond op Conflict & Design, 7de Triënnale voor Vormgeving

Over de tentoonstelling

Deze triënnale focust op de manier waarop designers omgaan met conflictsituaties en op de impact van hun ontwerpen binnen onze samenleving. Meer nog, ‘conflict’ is voor hen de aanleiding om tot innoverende maatschappelijke designprocessen en –projecten te komen. Het verleent inhoud en betekenis aan hun werk. De tentoonstelling biedt stof tot nadenken over hoe we in de (nabije) toekomst genoodzaakt zullen zijn om op fundamenteel andere manieren met elkaar en met onze natuurlijke bronnen om te gaan.